DuWeb  Sanan ja runon tuoksua

 

 

English

Tervetuloa

 

 

Tie taivaaseen

 

 

Periaatteet

 

PARANtuminEN

 

PARANnus

 

Viikon sana ja runot

 

Runoja

 

Toiminta

 

Mediassa

 

ISRAEL

 

Matkat

 

JuutalaiNEN JEESUS

 

Tukeminen

 

toimintaan

 

KAUPPA

 

ARKISTO

 

PalautE

 

 

UUTISET

 

 

 

YHDISTYS

 

 

 

YHTEYSTIEDOT

 

 

 

LINKIT

 

 

Katso Israel sivu!

 

 

 Sanan ja runon tuoksua 19.6.2016

- Armon ies

 

MATKALLA ITSEENI

 

Matkalla itseeni

kompastuin sinuun.

 

Siitä lähtien olen ollut

yksin,

yhdessä.

Vapaa ja vangittu.

Voin nähdä valon

ja varjon.

Kävellä kauas,

lähelle

sieluni kipua

sinua,

joka laulat uupumatta

rakkaudesta,

ilosta

ja kaipauksesta.

Pisaroit sieluuni

ja poltat.

 

© Auli

Evankeliumiteksti: 5. sunnuntai Helluntaista, Armahtakaa!

(Ensimmäinen vuosikerta):  6: 36-42 (1938 käännös)

Jeesus sanoi: "Olkaa armahtavaiset, niinkuin teidän Isänne on armahtavainen. Älkääkä tuomitko, niin ei teitäkään tuomita; älkää kadotustuomiota lausuko, niin ei teillekään kadotustuomiota lausuta. Antakaa anteeksi, niin teillekin anteeksi annetaan. Antakaa, niin teille annetaan. Hyvä mitta, sullottu, pudistettu ja kukkurainen, annetaan teidän helmaanne; sillä millä mitalla te mittaatte, sillä mitataan teille takaisin." Hän sanoi heille myös vertauksen: "Eihän sokea voi sokeaa taluttaa? Eivätkö molemmat lankea kuoppaan? Ei ole opetuslapsi opettajaansa parempi; täysin oppineena jokainen on oleva niinkuin hänen opettajansa. Kuinka näet rikan, joka on veljesi silmässä, mutta et huomaa malkaa omassa silmässäsi? Kuinka saatat sanoa veljellesi: 'Veljeni, annas, minä otan pois rikan, joka on silmässäsi', sinä, joka et näe malkaa omassa silmässäsi? Sinä ulkokullattu, ota ensin malka omasta silmästäsi, sitten sinä näet ottaa pois rikan, joka on veljesi silmässä."

 

Ystäväni. Meidän tulee olla hyvin varovaisia siinä miten kohtelemme ihmisiä. Mitä tarkoittaa tuomitseminen? Se on armotonta toisen ihmisen tai ihmisryhmän puhetta/käsittelyä oman vahvan totuuden valossa. Pahimmillaan se on sitä, että tuomitsija pitää oikeutettuna julistaa ihmisiä tai ihmisryhmiä kadotukseen. Sellaista oikeutta ei kuitenkaan meistä yhdelläkään ihmisellä ole. Tuomiovalta vääristä teoista ja kadotustuomiosta on vain ja ainoastaan Jumalalla. Me emme voi tietää mitä ihmiset saavat ehkä kokea ja löytää, vaikka vielä kuolinvuoteillaan, oli heidän elämänsä ollut sitten kuinka jumalatonta tahansa. Meidän tehtävämme on rukoilla ihmisten puolesta ja kertoa hyvää pelastussanomaa Jeesuksesta, että kaikki saisivat sen kuulla: ihonväriin, sukupuoleen tai uskontoon katsomatta. Tärkeää on pitää huolta omasta vaelluksestamme, että se olisi Isä Jumalan mieleen, ja jättää toisten tuomitseminen Hänelle.

Tarkoittaako tämä siis sitä, että emme saa sanoa syntiä synniksi, vaan on hyväksyttävä kaikki mitä kuulemme ja näemme? Sitä se ei todellakaan tarkoita! Jeesuskin tuomitsi väärät opit ja teot ja usein vielä hyvin kovin sanoin. Tässä yksi pieni esimerkki, kun Jeesus sanoi (Matt.23:27-28): ”Voi teitä, kirjanoppineet ja fariseukset, te ulkokullatut, kun te olette valkeiksi kalkittujen hautojen kaltaisia: ulkoa ne kyllä näyttävät kauniilta, mutta ovat sisältä täynnä kuolleitten luita ja kaikkea saastaa! Samoin tekin ulkoa kyllä näytätte ihmisten silmissä hurskailta, mutta sisältä te olette täynnä ulkokultaisuutta ja laittomuutta”. Jeesus puhui näin siitä syystä, että jotkut opettajat ja valtaa pitävät johtivat ihmisiä harhaan ja eksyksiin Jumalan tahdosta, Hänen armostaan ja pelastuksen lahjasta, joka täyttyi Jeesuksen elämän, ristinkuoleman ja ylösnousemuksen kautta.

Olen usein miettinyt kuinka vaarallista on tehdä kompromissia Raamatun sanan ja ihmisten mielipiteiden kesken. Tälläkin hetkellä meidän maamme johdossa ja jopa kirkoissamme on heitä, jotka säätävät lakeja tai hyväksyvät Raamatunvastaisia ilmiöitä. Tarpeeksi paljon, kun löytyy mielipiteitä, jotka eivät kunnioita Raamatun arvoja, ollaan valmiit menemään ihmisten mielipiteiden mukana ja unohdetaan Jumalan ihmistä suojelevat neuvot. Tilalle tulee selittelyä siitä, ettei kaikki mikä on kirjoitettu Raamattuun kuulu enää tähän aikaan, jossa elämme. Minä en kuitenkaan ole löytänyt yhtään lausetta Raamatusta, jossa sanottaisiin mihin aikakauteen Jeesuksen puheet ja Jumalan neuvot tulevat päättymään. Raamattu on iankaikkisen Jumalan ilmoitus ihmisille ja se koskee kaikkia aikakausia ja myös meidän modernia aikaamme, jossa elämme. Raamattu nimittäin on hyvinkin moderni kirja, jonka arvot ja neuvot toimivat siunauksena jokaisen sukupolven kohdalla, jos otamme ne vain vastaan. Ei meidän uskovina pidä hyväksyä mitään, mikä johtaa kansaamme harhaan, vaan rukoilla valtionjohtomme ja kirkkomme puolesta. Tämän lisäksi meidän tulee toimia kukin mahdollisuuksiemme mukaan, että Jumalan vastaiset lait ja ilmiöt eivät valtaisi lisää alaa, vaan ihmiset heräisivät Jumalan totuuteen, jonka hän on rakkaudessaan ilmoittanut meille Raamatussa. Kaikki eivät pääse tai halua vaikuttaa politiikassa, mutta jotkut osaavat käyttää kynää ja sosiaalista mediaa ja voivat kirjoittaa vastineita Raamatunvastaisiin puheisiin ja kirjoituksiin. Töitä riittää meille kaikille uskoville myös ihan arjessa, kirkastamaan Jumalan tahtoa elämämme kautta, ihmisten kanssa jutellessa sekä rukoillen joka päivä maamme ja sen päättäjien puolesta.

Meidän on kaiken tietotulvan keskellä pidettävä aina mielessä myös nuo Jeesuksen sanat, jotka Hän puhui alussa lukemassamme tekstissä sanoen: ”Kuinka näet rikan, joka on veljesi silmässä, mutta et huomaa malkaa omassa silmässäsi? Kuinka saatat sanoa veljellesi: 'Veljeni, annas, minä otan pois rikan, joka on silmässäsi', sinä, joka et näe malkaa omassa silmässäsi? Sinä ulkokullattu, ota ensin malka omasta silmästäsi, sitten sinä näet ottaa pois rikan, joka on veljesi silmässä." Kukaan meistä ei ole täydellinen. Jokainen tekee jotain virheitä. Yksikään meistä ei myöskään tiedä kaikkea. Tulee olla nöyrä ja tarkkailla ensisijassa omia puheitaan, omia tekojaan ja omaa vaellustaan Jumalan edessä ja ihmisten keskuudessa.  Hän on meille anteeksiantavainen ja armollinen, ja sitä meidän tulee olla myös muille. Jeesukseen uskovina meidän tulee elää aina armon ja anteeksiantamisen hengessä niin itseämme kuin lähimmäisiämmekin kohtaan. Se on Isä Jumalan tahto. Jeesus sanoi ”antakaa anteeksi, niin teillekin anteeksi annetaan.”

Varoitan kuitenkin tekemästä kompromisseja maailmana arvojen ja mielipiteiden kanssa sillä Raamatussa on selvästi sanottu (2. Kor. 6:14): ”Älkää antautuko kantamaan vierasta iestä yhdessä uskottomien kanssa; sillä mitä yhteistä on vanhurskaudella ja vääryydellä? Tai mitä yhteyttä on valkeudella ja pimeydellä?” Tämä on muuten jae, joka sopii neuvoksi niin yksilöihmisten elämään kuin myös kansakuntia ajatellen. Raamattu kehottaa välttämään sitoutumista liian läheisiin suhteisiin jumalattomien kanssa ja etenkin solmimaan avioliittoa. Näkisin kuitenkin näissä jakeissa hyvän neuvon myös kansakuntia koskien. Nimittäin maat, joiden hallinto pohjautuu demokratiaan joutuvat nyt ratkomaan vaikeita asioita maiden kanssa, joissa demokratiaa ei ole. Sellaisten maiden kanssa, joissa ihmisarvoja poljetaan eikä ole tasa-arvoista kohtelua kaikkien ihmisten kesken ja vielä korruptiokin rehottaa. Tällöin joudutaan äkkiä sellaiselle tielle, jossa valtioiden johtajat joutuvat hakemaan kompromissia eri arvopohjille rakentuneiden maiden kanssa. Silloin kysymys kuuluu: Miten tällaisten maiden johtajiin, jotka osaavat vaatia ja kiristää muilta valtioilta, mutta jotka eivät osaa hoitaa edes oman maansa asioita, voi luottaa? Tästä syystä rakas kuulijani, muistetaan Suomea ja muita Euroopan maita rukouksin ja pyydetään Jumalan armoa kansakunnille. Sen sijaan, että puhumme pahaa ja tuomitsemme politiikkojamme, on paljon hedelmällisempää rukoilla heille näkökykyä maamme asioiden hoitamiseen viisaudella ja taidollisesti sekä sitä, että he ymmärtäisivät kääntyä Jumalan puoleen päätösten tekemisessä ja lakien säätämisessä.

Loppukaneettina voisin tiivistää, että rakastakaamme jokaista ihmistä, mutta vastustakaamme Raamatunvastaisia arvoja, jotka vievät siunauksen niin yksilöihmisiltä kuin myös kansakunnilta.

Rukoillaan: Jeesus kiitos sanoistasi, jotka ovat elämä niille, jotka ne vastaanottavat. Auta meitä pysymään Raamatunsanan mukaisessa elämässä. Sinä Jeesus rakastat jokaista ihmistä, mutta vihaat syntiä. Suurin ihmiskunnan synti on elää erossa sinusta Herra. Kiitos, että vedät voimakkaasti kansoja puoleesi monien ongelmien kautta. Anna valtionjohdollemme nöyryyttä pyytää apua sinulta vaikeisiin päätöksiin ja kansamme johtamiseen. Jeshua juutalaisen nimessä. Aamen.

 

LÖYTÖJÄ

 

Kylvän kukan.

Etsin mahdollisen mahdottomasta

ja kiitän.

 

Uskon aamuun,

kun muut odottavat yötä

ja kiitän.

 

Etsin tuhkasta elämää

ja pukeudun valon väreihin.

Sillä minun Jumalani on kauneutta,

Iloa,

kosketusta ja loputonta elämää

 

-En halua, että ihmiset unohtavat sen.

 

© Auli